We merken dat veel kinderen na het halen van het B-diploma stoppen met de zwemles. Vaak heeft dit niets te maken met financiën of tijdsinvestering, maar blijkt dat ouders er het nut niet van inzien.

Graag leggen we de meerwaarde van het C-diploma uit.

Zwem-ABC

De naam van het zwemtraject zegt het eigenlijk al: Zwem-ABC. Anders gezegd, A staat voor Aanleren, B staat voor Beter en C staat voor Compleet. Na het volledig afronden van het Zwem-ABC is je kind zwemveilig. Het niet volledig afronden van het Zwem-ABC betekent dat je kind de vaardigheden mist om zichzelf in veiligheid te brengen. Daarom hameren wij er altijd op nog even door te gaan om het volledige Zwem-ABC te halen. Zo weet je zeker dat je kind in alle omstandigheden klaar is om zichzelf te redden.

Mijn kind kan toch goed zwemmen!

Je kind zwemt regelmatig in ons zwembad. In ons zwembad kan je kind goed zwemmen, dus je kind wil tijdens de vakantie een recreatieplas oversteken. Je denkt dat dat moet lukken. Halverwege de recreatieplas blijkt het toch verder zwemmen dan ingeschat. Het water in het midden van de recreatieplas is enorm koud. Spieren verstijven. Je moet in actie komen om je kind te helpen. Je kind kon toch goed zwemmen?

In dit geval is je kind zwemveilig in het zwembad, maar niet in een recreatieplas. In het zwembad heb je te maken met een gecontroleerde omgeving, aangename watertemperatuur en een overzichtelijke afstand naar de kant. De vaardigheden van je kind zijn voldoende in een zwembad, maar niet voldoende in een recreatieplas. Dit voorbeeld geeft aan dat er verschillende niveaus van zwemvaardigheid zijn.

Zwem-ABC: A = Aanleren, B = Beter en C = Compleet

A-diploma:
De kinderen beheersen met het A-diploma al veel vaardigheden, maar de afstanden zijn vaak nog kort en survival komt minimaal aanbod. Ze kunnen zich goed redden in stilstaand water, maar ze redden zich nog moeilijk bij onverwachte omstandigheden.

B-diploma:
Bij het B-diploma wordt de tijd vooral besteed aan het verbeteren van de bestaande technieken, zodat je kind zich steeds gemakkelijker en verder kan voortbewegen in het water. Na het behalen van het B-diploma kunnen kinderen langere afstanden zwemmen en hebben zich onder water beter leren oriënteren.

Wat leer je bij het C-diploma?

Bij het C-diploma worden de afstanden van de zwemslagen nogmaals vergroot. Hierbij is een goede techniek ontzettend belangrijk, aangezien kinderen bij het zwemmen zo min mogelijk energie moeten gebruiken. Juist door te letten op een goede techniek, leren kinderen hoe ze optimaal van het water gebruik moeten maken. Hier kunnen ze weer gebruik van maken als ze zichzelf uit het water moeten redden.

Naast het overbruggen van grotere afstanden, leert een kind te zwemmen met een lange broek, shirt met lange mouwen, regenjas en schoenen. Je weet tenslotte nooit in welke situatie je kind te water kan geraken. Hiermee oefenen ze niet alleen vaardigheden om zich in, maar ook om zich uit het water te kunnen redden, zoals het klimmen op een mat en via deze mat de zwembadkant te bereiken. Ook het goed oriënteren onder water, de HELP-houding en de hurksprong komen aan bod om eventueel een vriendje te kunnen redden.

Onze mening

Is een C-diploma verplicht? Nee. Raden wij het aan? Absoluut! Alleen met het volledige zwem-ABC is je kind écht voorbereid op een leven lang veilig zwemplezier. Met de komst van zwemparadijzen met wildwaterglijbanen, golfslagbaden, zwembaden met allerlei stromingen en veel nieuwe vormen van waterrecreatie op recreatieplassen, hebben kinderen andere vaardigheden nodig dan vroeger. Deze vaardigheden leren kinderen vooral tijdens de lessen van het C-diploma. Voor het behalen van het C-diploma (eenmaal per week een uur zwemmen) staat gemiddeld 6 maanden. Dat is toch een relatief kleine investering voor een leven lang veilig zwemplezier voor je kind!